top of page

ANGLIJAS PILSĒTĀ PLĀNO VEIKT DNS ANALĪZES NESATĪRĪTIEM SUŅU IZKĀRNĪJUMIEM, LAI NOSKAIDROTU VAINĪGOS

Lankašīras amatpersonas pieaicinājušas tiesu veterināru un plāno analizēt parkos un uz ietves atrastus ekskrementus, lai varētu sodīt vainīgos.


Draud līdz pat tūkstoš mārciņu sods

Pagājušogad Hindbernas pilsētas padome nobalsoja par to, lai tālākai izskatīšanai tiktu nodots priekšlikums maksimālo sodu par suņu izkārnīšanos neatļautā vietā paaugstināt no 75 līdz 1000 mārciņu (no 63 līdz 844 latiem).

Padomnieks Kens Moss, kurš ierosināja DNS analīžu veikšanu, apgalvo, ka projekts vēl ir «agrīnā stadijā».


Vetārsti vēl nepieredzējuši

«Man teica, ka Lielbritānijā ir tikai divi veterinārārsti, kuri analizē ekskrementu paraugus un identificē suni pēc tā DNS,» sacīja padomnieks. «Metode lietota Eiropas kontinentālās daļas tūrisma centros, taču tagad to ceram ieviest arī Anglijā.»

Viņš piebilda, ka nezina, kā projekts darbosies. «Iespējams, tam tiks izmantota kāda datubāze,» viņš teica. «Varbūt projekts izrādīsies nerealizējams, izmaksās par daudz vai arī pārāk paļausies uz labprātīgi sniegtu informāciju.»


Pēta Vācijas un ASV pieredzi

Līdzīgiem projektiem Vācijā un ASV tiek izmantoti vietējo suņu siekalu vai kažoka spalvu paraugi, un sabiedriskās vietās atrastie izkārnījumu paraugi tiek salīdzināti ar datubāzē atrodamo informāciju.

Veterinārārsts Hārvijs Loks uzskata, ka pašreizējā likumdošana neļauj ieviest suņu DNS datubāzi.

«Suņus var identificēt pēc fekāliju parauga, taču nepieciešama datubāze ar visiem apkārtnē dzīvojošajiem suņiem,» viņš sacīja. «Ja kāds redzējis dzīvnieku nokārtojamies neatļautā vietā un vēlas ziņot par konkrēto suni, viņam vajadzētu paņemt paraugu, un tam nepieciešama saimnieka atļauja. Es nezinu nevienu likumu, kas to atļautu.»

Ar neparastā priekšlikuma palīdzību padome cer apkarot suņu izkārnījumu daudzumu pilsētas ielās. Savukārt policisti tiek mudināti piemērot sodus par suņu nokārtošanos sabiedriskās vietās.

Avots: tvnet.lv

bottom of page