top of page

Suņu kopšana un barošana

Iegādājoties suni, katram audzētājam noderētu informācija par dzīvnieka kopšanu un barošanu, atbilstoši tā vecumam, šķirnei un aktivitātei.


Galvenais, uz ko būtu jāvērš uzmanība iegādājoties barību, ir olbaltumvielu (proteīnu) un tauku attiecība, kalcija – fosfora līdzsvarota attiecība, sabalansēta A un D3 vitamīnu koncentrācija.


Pirmajā dzīves posmā līdz 5-6 dzīves mēnesim visu šķirņu kucēniem nepieciešams augstāks olbaltumvielu un tauku saturs, un sabalansēta A un D3 vitamīna koncentrācija barībā, kas sekmēs kucēna kontrolētu augšanu. Gremošanas sistēma ir jūtīga, tādēļ muskuļu masas veidošanai nepieciešams sevišķi augstvērtīgas olbaltumvielas un tauki, augstāks glikozamīna, hondroitīna saturs nekā pieauguša suņa barībā. Pareiza kalcija – fosfora attiecība nodrošinās optimālu minerālvielu izmantošanu, sekmēs stipru un veselu kaulu veidošanos.


Ļoti lielu šķirņu suņiem no apm. 6. dzīves mēneša ir citas uztura prasības. Pazemināts olbaltumvielu un tauku saturs, augstāks glikozamīna, hondroitīna daudzums, sabalansētais vitamīnu daudzums, atslogos dzīvnieka nieres, aknas, un novērsīs pārāk strauju augšanu, kas savukārt nepieļautu iespējamu kaulu un locītavu problēmu rašanos. Svaigā gaļā ir ļoti augsta fosfora koncentrācija, tādēļ vajadzētu atturēties no dzīvnieku piebarošanas augšanas periodā. Kalcija – fosfora pareiza attiecība ir vesela skeleta pamats.


Pieaugušam sunim no18 dzīves mēneša nepieciešams pilnvērtīgs, sabalansēts uzturs atbilstoši enerģijas patēriņam. Jo enerģiskāks suns, vairāk aktivitātes, jo bagātāks uzturs, t.i. augstāks olbaltumvielu un tauku saturs. Nav lielo vai mazo šķirņu barības, atšķirība varētu būt granulu izmēros. Svarīga ir enerģētiskā vērtība. Pareizi uzņemtais kaloriju daudzums jau no dzīves pirmajām dienām pasargās jūsu suni no veselības problēmām, jūsu suns augs stiprs un vesels.


Vecākiem suņiem, senioru barībā jābūt samazinātam olbaltumvielu, tauku, nātrija, fosfora daudzumam, lielāks ir Omega 3 taukskābju, E vitamīnu, šķiedrvielu daudzums, nekā pieauguša suņa barībā. Tas kopumā stimulēs labu zarnu darbību, atslogos sirds, aknu, nieru darbību, novērsīs dzīvnieka aptaukošanos, augstāks glikozamīna, hondroitīna daudzums apgādās locītavas ar vērtīgām struktūrvielām.


Ja sunim ir veselības problēmas, kā liekais svars, alerģijas, gremošanas problēmas, pieredzējis veterinārārsts palīdzēs atrast cēloni šīm problēmām. Arī derīgus padomus jums noteikti spēs dot pieredzējuši kinologi un audzētāji.


Alerģiju,gremošanas problēmu gadījumos ir speciālas barības, kā arī suņiem.kuriem nepieciešama svara kontrole.


Ar mājās gatavotu ēdienu barotam dzīvniekam jāseko līdzi, lai dienā suns uzņemtu sabalansētu, vajadzīgo vitamīnu, barības vielu daudzumu. Šeit audzētājam ir jāzina produktu kaloritāte un enerģētiskā vērtība, papildus dodot vitamīnus un minerālvielas. Ne reti notiek barības pārdozēšana, suņiem tiek iedota daudz lielāka enerģētiskā vērtība nekā nepieciešams, kas veicina iekšējo orgānu funkciju traucējumus, aptaukošanos, skeleta deformācijas, alerģijas,dermatītus, it sevišķi augšanas periodā. Tauku un muskuļu masa ir daudzkārt pārāk liela slodze uz vēl nenobriedušiem kauliem, locītavām.

bottom of page