top of page

Kaķu barošana

Ja agrāk mums bija minkas, kam bļodiņā likām putru, tad šodien to pat nemēģini darīt! Kurš sevis cienīgs šķirnes kaķis šādam ēdienam skatīsies virsū? Ja arī paskatīsies, tad labākajā gadījumā dzīvnieks trīs dienas kā traks kasīsies, bet biežāk gan tam izkritīs apmatojums. Ir pienācis speciālās kaķu barības laiks. Bet kā dzīvnieka īpašniekam milzīgajā dažādo firmu produkcijas klāstā neapmaldīties?


Jautājums par pareizas barības izvēli un dzīvnieku ēdināšanas režīmu ir ļoti svarīgs. Bieži bez kompetenta padomdevēja vispār neiztikt, jo mums blakus mīt dzīvnieki, kas nokļuvuši savai sugai neierastos apstākļos, piemēram, kaķis, kas netiek laists laukā, vai liels suns šaurā pilsētas dzīvoklī. Mūsu mājdzīvniekiem ir savas īpašas vajadzības, kas bieži vien ir jāsamēro arī ar saimnieka maciņa biezumu. Pārdošanā ir gan lēta barība, gan dārgu firmu ražojumi. Ko mēs iegūstam, maksājot vairāk? Varbūt var kombinēt dažādu firmu barību un barību no mūsu galda? Vai pie firmu ražotās barības jādod klāt kādas piedevas, piemēram, kalcijs?


Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, jāveic zināms pazīmju uzskaitījums. Kaķi pirmām kārtām iedalās runčos un kaķenēs, dzīvnieki var būt kastrēti vai nekastrēti, garspalvaini un īsspalvaini, alerģiski un nealerģiski, brahiocefālisku (saplacinātu) galvas uzbūvi kā persiešiem vai ar parastu galvu, ar jutīgu gremošanas traktu un mazāk jutīgu. Un dzīves laikā kaķi izdzīvo dažādus vecuma periodus.


Kaķiem garšo piens un zivis.

Nepareizi. Kaķi ļoti slikti sagremo govs pienā esošo laktozi (piena cukurs), tādēļ no piena došanas būtu jāatsakās visa kaķa mūža garumā. Sevišķi jāuzmanās dot pienu kaķēniem, jo tas var izraisīt smagu caureju. Tas pats ir ar zivīm. Dabiskos apstākļos kaķi zivis neķer un neēd. Mītam par to, ka kaķiem zivis garšo, ir savs skaidrojums. Kaķiem ir samērā vāji izteikta garšas uztvere. Tiem ir tikai aptuveni 400 – 500 garšas kārpiņu, salīdzinājumam – cilvēkam ir ap 9000. Kaķi barību vairāk saož, nekā sagaršo. Zivju specifiskā smarža kaķiem atgādina to ierastās barības – grauzēju iekšu – smaržu, tādēļ ir tik tīkama. Problēma ir tā, ka zivīs ir liels fosfora daudzums. Liekais fosfors pastiprina kalcija mobilizāciju un izvadīšanu no organisma. Var iestāties kalcija deficīts, kas ir īpaši bīstams dzīvniekiem augšanas periodā. Tādēļ ir jāizvairās no zivju izēdināšanas kaķēniem. Pieaugušu kaķi saimnieka sirdsmieram, protams, reizēm var uzcienāt ar kādu vārītu, nesālītu zivi, bet tai ir jābūt bez asakām.


Kaķiem garšo puķūdens.

Ne gluži. Kaķim jābūt pieejamam tīram ūdenim, īpaši svarīgi tas ir, kaķus barojot ar sauso barību. Ūdens bļodiņai no ēdiena bļodiņas ir jāatrodas vismaz metra attālumā, bet vislabāk – otrā istabas malā. Vēl labāk, ja ir vairākas šādas bļodiņas. Tas tādēļ, ka kaķi vienā ēdienreizē mīl paēst, padzerties, atkal paēst un atkal padzerties. Tādā veidā ar siekalām tie ienes ūdenī barības daļiņas, un ūdens jau pēc 20 minūtēm izmaina smaržu un nav vairs kaķiem atpazīstams. Kaķa izcilās ožas spējas! Tad tie bieži, saimniekiem par brīnumu, dodas meklēt ūdeni klozeta podos, izlietnēs vai puķu vāzēs. Organismā var rasties ūdens deficīts, līdz ar to – koncentrēts urīns un palielinātais risks saslimt ar urīna izvadceļu akmeņu slimību. Tā radies mīts, ka sausā barība neesot laba. Sausajai barībai nav nekādas vainas, ja to pareizi lieto un ievēro barošanas normas.


Kaķis jābaro divas trīs reizes dienā.

Nepareizi. Zinātnieki uzskata, ka ideālā gadījumā kaķiem barībai ir jābūt pieejamai visu laiku. Kaķi reti pārēdas, bet ja nu tā sanāk, tad viegli izvemj visu lieko. Problēmas var rasties, ja kaķi baro vienreiz dienā. Tad novērojamas ļoti lielas glikozes līmeņa svārstības asinīs, un tas ar laiku var radīt nepatīkamas problēmas. Pastāvīgi pieejams ēdiens šo problēmu būtiski samazina.


Lielveikalos nopērkamā barība nav kvalitatīva.

Nepareizi. Latvijā pieejamas lieliskas diētas, kuras izstrādājušas vadošās pasaules firmas. Preču zīmes Cibau, Cimiao, Iams, Eukanuba, Royal Canin, Hills, Advance, Nutra ir pazīstamas visā pasaulē un apliecina visaugstāko kvalitāti – arī to cena nav zema. Taču mīts ir tas, ka lielveikalos nopērkamā barība rada problēmas. Problēmas patiesībā rada neatbilstošas barības izvēle, nepareizs ēdināšanas režīms un tīra dzeramā ūdens trūkums.

bottom of page