top of page

Droši vai bīstami ziemas prieki? Veterinārijas ieteikumi.

Ziemas laikā iespējamas arī citas veselīgas aktivitātes kopā ar suni – ne tikai naska un īsa pastaiga. Tomēr ne visas ziemas izklaides sunim piemērotas iespējamā traumu riska dēļ.

Pastaiga ar suni jebkuros laika apstākļos – ja vien suns nelieto tualetes kasti – ir ikdienas norma. Taču ziemā der ievērot noteikumu – jo bargāks sals un griezīgāks vējš, jo īsāka pastaiga un jo lielāka uzmanība jāpievērš suņa ķermeņa temperatūrai. Ļoti riskanti ir palaist suni vienu izskrieties pa sniegu – viņš var zaudēt ožu un orientāciju, sevišķi jau putenī. Šajā sakarā dažas ziemas aktivitātes, kurās iesaistīt suni, ir bīstamas.


Bīstami (veterinārija neiesaka):

braukšana ar ragavām – vairums bērnu vēlas, lai suns asistētu šajā rotaļā, taču sunim faktiski šī izklaide nesagādā tādu prieku kā mazuļiem. Patiesībā sunim tad vajadzētu ideāli klausīt komandām „sēdēt” un „vietā”, kas aukstumā nemaz nav patīkami. Jāuzmanās arī ejot pastaigā – vai ceļu nešķērso ragutiņu sliedes; suns var tās uztvert kā kaut ko izsekojamu, bet kamaniņu braucējam no kalna būs gandrīz neiespējami nobremzēt, ja suns gadīsies ceļā;slidošana – slidotāja saskriešanās ar suni uz ledus abas puses pakļauj traumu riskam, bet vēl bīstamāk suni laist staigāt pa aizsalušu dīķi, ezeru vai upi, kur slido. Suņa izpētīšanas kāre var likt tam staigāt pa plānu ledu – burtiskā nozīmē. Zināmi pat gadījumi, kad, ledū ielūzušu suni glābjot, aiziet bojā pats saimnieks…

Taču tam, ka ziemā ir auksts un dažas nodarbes ir riskantas, nenozīmē, ka suņiem visu gadalaiku jāiztiek bez āra rotaļām! Sniega prieki – piku ķeršana un joņošana pa kupenām – sagādā lielu prieku, kamēr vien mīlulim nekļūst par aukstu, protams.


Droši:

slēpošana pa lauku – atklāts lauks un sunim piemērotas takas ir lieliska iespēja, kā kopā ar četrkājaino draugu baudīt ziemas priekus. Suņi, kas klausa balss komandām, var tad droši skriet blakus, jāievēro tikai – distancēm jābūt pietiekami īsām, lai mīlulis nesāktu salt;suņu kamanas – iesācēji ar ragutiņām var līdzīgi suņu skijoringa un tamlīdzīgu sportisku nodarbību faniem droši iesaistīt kamaniņu vilkšanā savus mīluļus – viņiem tas var iepatikties! Nosacījums: sunim jāvelk ragavas, iejūgtam speciālā, drošā aizjūga siksnā sedlos), kas to nežņaugs un nesavainos.

Gadījumā, ja Jūsu dzīvnieks ir ieguvis jebkādu ievainojumu, nekavējoties jākonsultējas veterinārā klīnikā!

bottom of page